Blatnik i prijatelji sutra otvaranje izlozbe

By zozon blog - December 22, 2016



U 2016. smo ostali bez mnogih velikih umetnika, jedan od njih je i Aleksandar Blatnik.  Obavestavamo vas da ce se 23. decembra u 12 sati u galeriji PRESS centra Udruzenja novinara Srbije, Knez Mihailova 6/III otvoriti izlozba karikatura Blatnik & prijatelji. Postovaoci dela majstora karikature Ace Blatnika i njegovih prijatelja dobro dosli!!!
izlozba je otvorena do 9.1.2016


O Blatniku: 

Aleksandar Blatnik je arhitekta, karikaturista, slikar grafičar, dizajner i pisac koji je živeo i radio u Nišu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. Član je slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS, sa zvanjem „istaknuti umetnik“. Nosilac je ULUPUDS-ove nagrade za životno delo.

Blatnik je jedan od poznatijih karikaturista Srbije, koji je ne samo kao karikaturista već i slikar, grafičar i dizajner imao preko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i preko 30 samostalnih izložbi u galarijama u Srbiji i svetu. Crtao je karikature za štampane medije u Srbiji i nekoliko televizijskih kuća. Nosilac je preko 80 prestižnih domaćih i svetskih nagrada za karikaturu i slikarstvo.


Zahvaljujući bogatom opusu, a naročito delima sa temama iz svakodnevnog života, ali i onim sa dnevnopolitičkom tematikom...Blatnik je uticao na likovno stvaralaštvo i obrazovanje mnogih karikaturista u Srbiji, stoji u obrazloženju ULUPUDS-ove nagrade za životno delo.


Život i stvaralaštvo Aleksandra Blatnika
Rođen je u Zaječaru, ali je svoj životni put vrlo brzo nakon školovanja vezao za Niš u kome se trajno nastanio i u kome je živeo i stvarao dugi niz godina.
Po profesiji inženjer je arhitekture, i u ovoj profesiji stalno je uče­stvovao u re­sta­u­ra­ci­ji cr­ka­va i isto­rij­skih spo­men­i­ka dok je radio u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu, a karikatura i slikarstvo su njegova velika ljubav i strast, koja ga već četrdeste godina, sve više i više, uspešno okupira.
Prvu karikaturu Aleksandar Blatnik je nacrtao kao vojnik u vreme odsluženja vojnog roka u Pančevu 1971, a nastavio je svoj rad kao karikaturista, tako da je danas jedno od poznatijih imena među srpskim karikaturistima
Pisac ili umetnik koji oslikava knjige?
Pored karikature i slikanja ulja na platnu, Blatnih se zadnjih desetak godina bavi pisanjem knjiga, u kojima kao i na njegovim slikama dominiraju klovnovi. Za svoje slikarstvo Blatnik kaže,
„U slikarstvu sam želeo da budem različit od drugih i da svaka moja slika ima neku priču. Mi živimo u jednoj zemlji koja je crno-bela. Ja posetiocima na izložbi koloritom razbijam tu crno-belu stvarnost.
A za svoje stvaranje knjiga Blatnik kaže: da on ne piše knjige već samo preslikava život, kako bi od zaborava sačuvao znamenite ličnosti Zaječara, Knjaževcać Niša', On u ovim likovima vide znamenitene likove, ili prave ljude (kako ih on naziva), iz životag jednog rada, koji su za razliku od urbanizma i infrastrukture, činili njegovu dušu, bez koje gradovi ne mogu da opstanu.

Druga decenija 21. veka
Serija Blatnikovih slika, pretežno portreta, nastalih u drugoj decenije 20.veka, rađena je u jarkim bojama sa naglašenim crnim konturama, i predstavljaju likovna dela na kojima nam umetnik dočarava snažan, unutrašnji emotivni doživalj njegovih prijatelja, sugrađana i poznatih ličnosti, koji su obeležili jedno vreme.
Blatnik sa neverovtnom lakoćom prodire u karakter portrtisane ličnosti, i veoma vešto kao dobar poznavalac ljudskih duša, znalački naglašava sitne ljudske mane ili slabosti, i vrlo vešto, dodaje portretisanim ličnostima, samo njemu svojstvenu dozu vrcavog humora ili satire.
Blatnikov smisao za humor čas je vedar i domišljat, a čas lucidan i provokativan, i sasvim sigurno ne ostavlja posmatrača njegovih slika ravnodušnim
Aleksandar Blatnik na slikama iz ove njegove faze pokazuju da u njegovom slikarskom opusu, kao i kod velikih slikara kao što su Lotrek, Pikaso, Dali, Modiljani i Frida Kalo ima dosta karikaturalnog.
Izložba „Približiti oku pilota“
Tokom Nato bombardovanja Jugoslavije, Blatnik je u znak protesta protiv bombardovanja Niša, na krovu hotela Ambasador u Nišu, organizovao izložbu karikatura pod otvorenim nebom na temu NATO bombardovanja.
Izlaganjem slika sa antiratnom tematikom na krovu zgrade, Blatnik je ovu izložbu hteo da na simboličan način, „približi oku pilota“, koji su tih dana neprestano nadletali i bombardovali Niš, svoje poruke iskazane u karikaturama i ukaže im na besciljnost i nehumanost bombardovanja nedužnih građana.
Karikature sa ove izložbe Blatnik je posle bombardovanja objavio u svojoj publikaciji „NETO NATO“ - (NATO, DON'T DO IT) u kojoj je naveo razloge njihovog nastanka, poteškoće i način izlaganja.

Iznenada je preminuo u noći 20. oktobra 2016. godinem u 73. godini života. Sahranjen je na groblju u Nišu. Za sobom je ostavio sina Ivana, likovnog umetnika koji je pošao očevim stopama, i suprugu.

Noć belog bagrema“
... Cenjeni Publikumu ženski i muški,
čast mi je da vam predstavim jednog ratnika,
al ne sa puškom, već sa perom,
Gospodina Acu Blatnika!
Taj umesto oka ima strelu
što stalno cilja negde po svetu,
promaši mnoge nevažne stvari
al uvek potrefi u glavnu metu.
Aleks - mađioničar slike bez reči,
pod reflektorima šeširi rata i mira,
iz njih izvlači i Raj i Pakao
a Publika po želji može da bira.
Kod njega je sve u nekom triku,
ne pobeđuje onaj na izgled jači,
sve što kod Ace Blatnika vidiš
mož da bidne - al ne mora da znači.
Celog života je pravdu mleo
ko na Jarugi stari zajčarski Mlin,
dobri drugar Acika - diplomirani Gospodin
Ružice šnajderke sin...
Odlomak iz pesme Zorana Prvanovića (2001)

  • Share:

You Might Also Like

0 коментара