Pankrti se vraćaju

By zozon blog - February 07, 2015


Godinu dana nakon premijernog nastupa u KSET-u, legendarni Pankrti se vraćaju. Prva jugoslovenska pank grupa, koja se lako može ubrojiti među ključne rock muzičare na ovim prostorima, novi susret sa zagrebačkom publikom zakazala je za 6 mart
u KSET-u
 Prošlogodišnjim energičnim koncertom Pankrti su dokazali da su i danas, iako još uvek nemaju novog materijala, jedan od najaktuelnijih i najuverljivijih punk-rock bendova na ovim prostorima. Antologijske pesme aktuelnih tekstova, neverovatna energija benda i odlična atmosfera na prošlogodišnjem koncertu itekako su dobar razlog da se veselimo što nam dolaze i ove godine. Prvi su put nastupili 1977. godine u Ljubljani u gimnaziji Moste i odmah se pobrinuli za pravi kulturni šok. U Jugoslaviji postaju popularni u ranim osamdesetima, kad se i pomoću njihovog uticaja naveliko proširio jugoslavenski Novi talas. Za prvi album 'Dolgcajt' Pankrti su 1980. godine primili nagradu 7. sekretara SKOJ-a, a njihov drugi album 'Državni ljubimci' kritičari su 1982. godine proglasili rock albumom godine u Jugoslaviji. Najveći uspeh postiže njihov treći album 'Rdeči album', ponajviše zahvaljujući obradi legendarne pesme Bandiera Rossa. Svoj istorijski poslednji službeni nastup Pankrti održavaju 1987. godine u prepunoj Hali Tivoli u Ljubljani. 2007. godine Pankrti obeležavaju 30 godišnjicu postojanja i ponovo se okupljaju, a tada im se pridružuje i slavni gitarista Patti Smith i Iggi Pop, Ivan Kral. Velika Hala Tivoli u trenutku je rasprodana kao i Fabrika u Zagrebu i Studentski centar u Beogradu. 2008. godine Pankrti izdaju CD sa sopstvenim izborom hitova i DVD sa snimkom koncerta u Hali Tivoli nazivom 'Nc se ne premakne' (Ništa se ne pomera).
 Njihov frontmen Peter Lovšin nakon toga kreće u solo karijeru i Izdajem dva solo albuma, a Pankrti se okupljaju za svirke i događaje koji su od posebnog značenja i interesantni za grupu. Danas nastupaju u postavi sa četiri originalna člana: Peter Lovšin - vokal SLAVC Colnarič - bubnjevi Boris Kramberger - bas Bogo Pretnar - gitara i Roki Pogačnik - gitara (inače član Lovšina prateće grupe Španski borci). Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 80kn možete kupiti u Dirti Old Shop-u (Tratinska 18) i na šanku kluba KSET (Unska 3). Na ulazu će koštati 100kn. Ulaz se otvara u 21 sat, a koncert počinje u 22 sata. Sa sobom je potrebno imati člansku kartu KSET-a. Zelenu karticu nabavite na ulazu (5kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

  • Share:

You Might Also Like

0 коментара