FESTIVAL EPSKE FANTASTIKE

By Unknown - January 21, 2018



27. i 28. januara u prostorijama Doma omladine Beograda Festival epske fantastike. Tokom dva dana posetioci ce imati prilike da ucestvuju u raznim vrstama programa. Program obuhvata oba dana veci broj tribina, veci broj klubova ce doneti razlicite drustvene igre koje ce posetioci moci da igraju, isprobaju ili se takmice. Pored toga i Larp drustva su pripremila poseban program, a cosplay tribine i takmicenje su psoebno pripremljeni. Program se odvija u gornjim prostorijama Doma omladine Beograda (sala Amerikana-deo predvidjen za tribine i cosplay), mali klub i deo ispred za drustvene igre i izlagace. 
***


Konvencija obuhvata: drustvene igre, tribine i cosplay (cena ulaznice po danu je 200 dinara) 

***


Glavne drustvene igre i na festivalu: Dungeons and Dragons (DND) i Magic the Gathering (bice potvrdjeno jos drustvenih igara u narednim danima). Klubovi koji ucestvuju: C22 Novi Beograd, Klub Conflux, Klub Hydra 

***
Tribine i predavanja (ispod kratkih najava mozete naci duze opise tribina): 
27.01. 
14:30 The Witcher Tribina (Dimitrije Curcic i Dimitrije Sobot)
16:00 Warcraft tribina ''Mit o Lich Kingu'' (Vladimir Stankovic) 
17:00 Heavy Metal i Epska fantastika 3.deo (Aleksandar Petrovic Celtic (Despot, Orthodox Celts), Marko Miranovic (Metal Sound, Numenor), Vladimir Gacevic (Claymorean) 
18:30 Cosplay tribina (Damjan Sibanski i Borivoje Naumovski) 
19:30 Srpski pisci u epskoj fantastici (Dimitrije Stevanovic, Ivan brankovic, Nebojsa Poetkovic, Milos Petkovic, Zoran Petrovic. Milena Stojanovic)
28.01.
14:30 Dungeons and Dragons tribina 
16:00 Sta citati osim Tolkina-drugi pisci i knjige epske fantastike (Milos Petrik, Bojan Butkovic, Marko Miranovic) 
17:00 h Skriveni svet Tolkina (Marko Miranovic) 
18:30 Izgubljena predanja i rane price iz Silmariliona (Marko Vasic) 
19:30 Cosplay takmicenje i dodela nagrada
***
-Warcraft tribina: Mit o Lich King-u 
Lich King je jedna od najmisterioznijih, najmocnijih i najkontroverznijih figura u Warcraft univerzumu. Ali ko i sta zapravo ovo bica predstavlja? Veliki deo lore-a zapravo je fokusiran na ovo bice i dosta legendi, mitova, cinjenica i polu-cinjenica je isprepletano oko njega. Lich King je svakako kompleksna konstrukcija, sklop razlicitih religijskih, okultnih i mitoloskih motiva. Tragicna i mracna sudbina izgubljene smrtne duse dovesce do stvaranja jednog najveceg neprijatelja Azerota - ili mozda zapravo heroja planete? Sve ovo cemo pokusati da rasvetlimo na tribini.
***
-Izgubljena predanja i rane price iz Silmariliona (Marko Vasic) 
Na tribini će biti reči o nastanku i razvoju pra-verzija priče o kosmogoniji iz Silmariliona – one koje nisu ušle u zvaničnu verziju knjige, koje su izostavljene ili promenjene. Neke od njih su: legenda o Eriolu mornaru, kovanje Angainora, nastanak Sunca i Meseca, stvaranje i sastav Silmarila, izgradnja Vrata noći, rana verzija priče o Berenu i Lutijeni, rana verzija priče o Tingolovom ubistvu i sedma velika bitka Dagor Dagorath.
***
-Heavy Metal i Epska fantastika 3.deo (Aleksandar Petrovic Celtic (Despot, Orthodox Celts), Marko Miranovic (Metal Sound, Numenor), Vladimir Gacevic (Claymorean) 
Treci deo vec tradicionalne tribine ovog puta sa posebnim osvrtom na pojedinacne bendove koji su obelezili osamdesete u Americi i Evropi. Naime, do sada samo uglavnom spominjali najpoznatija imena, ali sada cemo obratiti paznju na i na manje poznata imena. Michael Moorcock, Conan, Tolkien...svi su oni imali presudan uticaj na razvoj Heavy Metala. Specijalan gost Vladimir Gacevic iz Claymoreana. Tokom tribine bice podeljene i nagrade.
***
-Skriveni svet Tolkina (Marko Miranovic) 
Mnoge stvari, dogadjaji i pojmovi vezani za Tolikone price nisu do kraja razjasnjeni. Na ovoj tribi vodimo vas na put u daleku proslost Tolkinovog sveta te cemo moci da vidimo kada i zasto su se pojavili prvi Istari, sta su i kakvu su ulogu imali Palantiri, koja je originalno bila svrha prstenova moci i ko je bio njihov kovac, kako je tacno Isildur pao i kako je bio izgubljen i skriven prsten toliko vremena, ko je napravio Isengard i zasto...
***
-The Witcher Tribina (Dimitrije Curcic i Dimitrije Sobot)
Da li ste se ikada pitali koja je razlika izmedju gula i algula?
Ili kako su monstrumi dospeli u naš univerzum?
Možda vas zanima kako je lik Geralta iz Rivije nastao te davne 1986. godine?
Na sva ova a i druga pitanja dobićete odgovore na tribini The Witcher- Vodič kroz tmurni svet srebra i čelika.
***
-Sta citati osim Tolkina (Milos Petrik, Bojan Butkovic, Marko Miranovic) 
Tolkin je za mnoge čitaoce otvorio vrata fantastike svojim Hobitom i epskom trilogijom "Gospodar prstenova". Mnogi ljubitelji fantastike, međutim, na tome su se i zadržali, uz izvestan nemali broj onih koji su čitali i njegove druge radove. 
Onima koji su se tu zaustavili i zapitali "šta sad da čitam" pomoći ćemo jednim kratkim izlaganjem o izvesnim drugim autorima fantastike: Majklu Murkoku, Timu Pauersu, Adrijanu Čajkovskom, Čajni Mjevilu, i Džeku Vensu.
***
-Tribina o Cosplayu gost Borivoje Naumovski OriCosplay. 27. 01.2018.
Program baziran kao panel diskusija sa jednim od najpoznatijih Cosplayer-a u Srbiji. U sklopu tribune bice pomenute teme : Uvod u Cosplay, Dosadasnja iskustva na konvencijama, Kako Cosplay iz hobija moze da se pretvori u dodatni posao koji moze da bude vrlo zanimljiv protkan putovanjima I raznim anegdotama. Promocija sebe kao Cosplayera na internetu uz pomoc platformi I drustvenih mreza kao sto su Patreon, Facebook, Instagram i sajta Worldcosplay. Dosadasnja saradnja sa kolegama iz Inostranstva I mnoge druge zanimljive teme koje ce te cuti ako dodjete na festival Epske Fantastike.
Moderator na tribini bice Damjan Silbaski
***
Cosplay Takmicenje
***
-Tema Takmicenja za ovom festivalu je opsta, tip nastupa je Catwalk.
-Moguci su originalni likovi i postojeci likovi iz knjizevnosti, filma, stripa, stonih i video igara iz domena fantastike. Originalni likovi moraju da budu iz domena Fantastike.
-Na takmicenje mogu ucestvovati vec noseni kostimi I kostimi koji su nagradjivani na nekom od takmicenja. Kao sto sam vec pomenuo, izbor likova je ogranicen na fantastiku (Koristite mastu I budite kreativni).
- Drugog dana festivali ucesnici takmicenja koji su se prijavili pre poslednjeg termina (25.01.2018. u ponoc) ostvaruju besplatan ulaz na festival. Potrebno je javiti se volonterima sa spiskom koji ce biti na ulazu. Prijave za takmicenje su moguce i na sam dan takmicenja, ali takmicar tada snosi troskove ulaznice.
- Na takmicenju je dozvoljeno OC, Crossplay, Genderswap, Mesap, Kostim radjen po nekom FanArtu. Nakon oblacenja mozete setati kroz festival niste duzni da budete u garderobi do minimum pola sata pred takmicenje. Obratite paznju na urednost, posto niste sami i slobodno pomozite jedni drugima, ako je potrebna pomoc. 
***
- Na takmicenju nije dozvoljeno skupljanje poena na konto Pola, Seksualne orientacije, Veroispovesti, pripadnosti nekoj od Stranaka ili Grupa Gradjana. Taj vid isticanja ce biti SANKCIONISAN. Ovaj festival ima drugi povod i isticanje tog tipa sacuvajte za manifestacije tog tipa. Unosenje opojnih sredstava, pirotehnickih sredstava i bilo kog vida oruzija bice sankcionisano. Pusenje u backstagu je zabranjeno.
-Popunjenu prijavu mozete poslati Damjan Silbaskihttps://www.facebook.com/the.endgame.for.master.of.puppets
i mail adresu damjan.silbaski747@yahoo.com do datuma 25.01.2018.
***
- Za prijavu potrebno je navesti sledece: 
⦁ Ime i Prezime takmicara.
⦁ Ime lika.
⦁ Fransiza ili OC.
⦁ Kontakt koji ukljucuje broj telefona, link ka FB profilu i mail takmicara.
⦁ Ako je takmicaru potrebna pomoc da se obuce u kostim mora biti navedeno u prijavi.
Link ka event-u:

  • Share:

You Might Also Like

0 коментара