Pikaso u Požarevcu - ne propustite

By zozon blog - October 18, 2017

Tekst u potpunosti skinut sa boom93.com
U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu izložena su dela Pabla Pikasa, jednog od najvećih umetnika 20. veka. Radi se o izložbi grafičkih radova, a generalni pokrovitelj je grad Požarevac.
Na ovoj izložbi je predstavljena zbirka 46 grafičkih radova Pabla Pikasa  - faksimili crteža, litografije i pojedine gravure, koje obihvataju vremenski periodi između 1932. do 1969. godine. To su grafičke mape „Dupla flauta“, „Fauna i flora sa Antiba“ i  „Pikasovi crteži – Pol Elijar“, koje predstavljaju danas već prilično retko viđene i dostupne radove. Grafike potiču iz kolekcije Žive Škodlar Vujić i Lazara Vujića.
"Pablo Pikaso je stvorio jedan od najobimnijih grafičkih opusa, koji možda nema premca među stvaraocima 20. veka. Pikaso i njegov opus, kao i njegov slikoviti životni put i stvaralaštvo još su uveliko predmet proučavanja istoričara umetnosti, pisaca i psihoanalitičara, a izložbe njegovih radova još izazivaju i privlače izuzetnu pažnju publike. Jednostavno, njegovi radovi još uvek uveseljavaju ljudsko oko i zrače energijom životne radosti, koja je možda još uočljivija upravo u manjim, na prvi pogled čak manje značajnim radovima", zapisala je Živa Škodlar Vujić.
Generalni pokrovitelj ove izložbe je grad Požarevac. Izložba je otvorena 15. oktobra a biće postavljena do 5. novembra. Ulaz za posetioce je slobodan.

  • Share:

You Might Also Like

0 коментара