Mitar Subotić Suba umro je za muziku pre tacno 15 godina

By stefan mihailovic zozon - November 03, 2014


 
Na jucerasnji dan tacno pre 15 godina umro je nas istaknuti muzicar Mitar Subotic Suba. Evo i krace biografije o ovom vrhunskom muzicaru.
Mitar Subotić Suba rođen je u Novom Sadu 1961. godine. Na ovim prostorima bio je poznat pod pseudonimom Reks Iluzivi (Rex Ilusivii) i smatra se pionirom elektronske muzike u SFRJ.
Poštovan je kao jedan od najvećih muzičkih producenata i inovatora koji su radili na ovim prostorima. Sarađivao je sa mnogim muzičarima iz bivše Jugoslavije, među kojima su Masimo Savić, Milan Mladenović, Marina Perazić, kao i sa bendovima "Haustor" i "La Strada".
Komponovao je špice za Radio Novi Sad, kao i muziku za pozorišne predstave.
U Pariz se seli sredinom osamdesetih godina prošlog veka, a potom odlazi da živi i radi u brazilski grad Sao Paolo, gde je sarađivao s poznatim brazilskim muzičarima mlađe generacije Katjom B, Bebel Gilberto i mnogim drugima.
Radio je muziku za reklame, filmove i modne revije.
Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture.
"Mitar Subotić Suba umro je za muziku. Ugušio se u požaru koji je izbio u njegovom studiju u Sao Paolu, 2. novembra 1999. godine, pokušavajući da spase muzičke trake", podseća organizator u svom saopštenju.
Novosadski Limanski park dobio je Subin plato, kao uspomenu na ovog muzičara, značajnog ne samo u gradskim, već i u svetskim okvirima.

  • Share:

You Might Also Like

0 коментара