Ko je Fmjam? + promocija Sassja - Lagano s chillom

By stefan mihailovic zozon - October 30, 2014

Fm Jam je prvi BH Hip Hop radio show. Osnovan od strane Emira Alagića (DJ Soul), i Erola Tahirovića, prvobitno je djelovao lokalno u Tuzli, gdje se ovom pokretu priključuju Edo Maajka, Frenkie, Hza, članovi grupe Defence, mnogobrojni graffiti umjetnici i ostali aktivisti raznih oblika ulične kulture. Fm Jam je osnovan 1999. godine, a ekspanzija dolazi otvaranjem internet portala www.fmjam.com , kada se pokretu priključuju brojni Hip Hop izvođači i aktivisti iz cijele BiH.
Od proleća 2006. aktivan je i Reggae ogranak Fm Jam-a, nazvan Baga Sound, a koji nastaje kao proizvod muzičkih afiniteta velikog dela Fm Jam ekipe. Članovi kolektiva Fm Jam i Baga Sound pored stalnih nastupa širom Balkana, bave se i organizacijom i produkcijom mnogih događaja u sferi Hip Hop i Reggae kulture. Najpopularniji je Fm Jam Unity, koji se svake godine održava u Tuzli.
Danas se Fm Jam radio show emituje na BH Radiju 1 svakog drugog ponedjeljka od 19.30h
Info i kontakt: fmjam@fmjam.com, Booking: booking@fmjam.com http://www.youtube.com/user/FmJamRecords
  
Večeras u 20h nova stvar. Sassja - Lagano s chillom

Clanak od 07.04.2014 (e-novine)
Jedan od komentara ispod njene pesme na sajtu YouTube glasi: “bosanska Soom T”. Nesporno je da ima izvesne sličnosti između indijsko-škotske hip hop/reggae izvođačice i Sanele Halilović, poznatije pod pseudonimom Sassja. No, ostavimo ovakvo poređenje, jer je Sassjin izraz jedan od najautentičnijih među ženskim MC-jevima koje danas rade na prostoru bivše Jugoslavije. Od 2010, kada je objavila prvi spot za pesmu “Ostavi da gori”, do danas, snimila je desetak singlova eksperimentišući sa različitim žanrovima: reggaeom, dancehallom, dubstepom...
Bez obzira na to u koju se glazbenu (pod)žanrovsku avanturu upusti, ova 26-godišnja Tuzlanka osvaja samouverenom tehnikom i detinjom iskrenošću u lirskom izrazu: nećete u njenim stihovima naći izveštačeno busanje u grudi niti suvišnu patetiku, baš kao što joj nije interesantan ni naš balkanski društveno-politički brlog. Umesto toga, Sassjine pesme skiciraju “običan” život, onaj u kojem se istovremeno prelamaju smeh, suze, rezignacija, čežnja, melanholija i spasonosna nada u bolje sutra.
Otkako je 2011. objavila “Demo”, počinje da nastupa i van granica BiH: u Srbiji (festival Exit), Hrvatskoj i Sloveniji. Radi na prvom albumu, kontinuirano objavljuje singlove na Internetu i polako krči put do novih fanova.
Dobro joj ide. Uostalom, kako da vas momentalno ne očara devojka koja napiše stihove: “Metar i šezdeset pa su svi mislili da sam soft/pa se sjebu kad na bini pomlatim k'o Lara Croft”. Dušan Komarčević (e-novine)
  http://www.sassja.com   sassja@fmjam.com

  • Share:

You Might Also Like

0 коментара